2016. június 9., csütörtök

iNapló - Irodalom: Fodor András életműkiadás 2016.

Utam a zenéhez - Összegyűjtött esszék 3.

A ma kezdődő 87. Ünnepi Könyvhétre digitalizálási munkánk újabb eredményeként, Utam a zenéhez címmel jelennek meg Fodor András összegyűjtött, zenei tárgyú írásai a Gondolat Kiadó kínálatában.
„1948 óta, amióta Budapest zenei életében járatos vagyok, a hangversenyeken szinte mindig ugyanazokkal a kollégákkal találkozom. Az idősebbek közül néhányan már hiányzanak, a fiatalok viszont mintha irtózva menekülnének a koncertlátogatás konvenciója elől. Távolmaradásuk ásítóan figyelmeztet az aktív művelődési igény kóros beszűkülésére. Valószínű, hasonló baljós jelentést készíthetnénk a festők, zeneszerzők, színészek kölcsönös tájékozódásának és az érdeklődés nemzedékek közti kontinuitásának rövidzárlatairól is.”
E látlelet adhat kulcsot Fodor András egyedi esszéírói jelentőségének értékeléséhez is:  két, zenetudósok körében is elismert, monografikus kötete (Igor Sztravinszkij, 1976; Vallomások Bartókról, 1978.) ellenére véleményformálásait társművészeti témákban pályája végéig költő-irodalmár értelmiségiként, a múzsák rokonságát személyes, baráti hitellel bizonyítva publikálta. Nyitottságából következő érdeklődése, zenész, képző- és előadóművész barátságai segítették abban, hogy megszólalásai társművészeti témákban is érvényesnek bizonyuljanak, s írásai – a zenét, érzést, élményt költőien megragadó leírásokkal – zenetudósokénál gyakorta érzékletesebben, közvetlenebb hatással szólítsák a zene iránt is érdeklődő olvasókat.
- A kötetet szerkesztő Fodor János utószava oktatói blogján elolvasható.
- A kötet a Gondolat Kiadó könyvheti standján már megvásárolható, szeptemberre tevezett bemutatójáról elsőként adunk majd hírt blogunkon!
A 87. Ünnepi Könyvhét teljes kínálta
A Gondolat Kiadó gondozásában megjelenő könyvsorozat korábbi részeiről:
Különös szép hajsza 1944–1976 (2013)
A párbeszéd oltalma 1977–1997 (2013)
Kulcsolt vállak tengelye (2014)
Megfejtett párhuzamok (2015)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése